Som kanskje flere har fått med seg så har redaksjonen valgt DIMENSJONER som høstens tema for riss 02/21

Her følger inspirasjonstekst fra påtroppende redaktør, Astrid Thue Voss:

«Dimensjoner» er et tema som vanskelig lar seg skrive med liten forbokstav fordi det er så altomfattende. Selv synes jeg at «dimensjoner» i første omgang lyder litt abstrakt. Det er et begrep som mange kanskje assosierer med fysikk eller matematikk. Og i utgangspunktet er også «dimensjoner» et matematisk begrep. Men det er likevel et begrep som blir mye brukt i overført betydning, og i uttrykk som «hun tilførte rollen nye dimensjoner» eller, som i enhver dessertentusiasts drøm: «en kake av dimensjoner».

Rent matematisk er de tre kjente dimensjonene bredde, lengde og høyde. Einstein innførte tiden som den fjerde dimensjon. Det er altså snakk om størrelser som ikke bare finnes rundt oss i hverdagen, men som også eksisterer på et mer abstrakt plan, i alt fra virtuelle verdener og 3D-filmer til tidsreiser og magiske portaler. Hvem har vel ikke sett på Dalís smeltende klokker og tenkt at dette handler om mer enn bare tid?

For dimensjoner handler innimellom om det som kanskje er større enn oss selv – og som kan speile vår ytre og indre verden på en litt ny måte. Det finnes mange teorier om at det eksisterer flere dimensjoner både i og utenfor vår egen verden, i parallelle univers på andre steder eller til andre tider enn der vi nå befinner oss. For meg vekker ordet «dimensjoner» blant annet assosiasjoner til sci-fi og fantasy, til reiser i tid og rom og gjennom fantastiske, komplekse univers. Om det som kanskje knytter seg til en følelse av ærefrykt eller undring: å utforske en ukjent verden bak klesskapet eller stupe med hodet først ned i et kaninhull.

Nå skal det også være sagt at dimensjoner kan handle om det helt nære og hverdagslige, om vår subjektive oppfatning av verden og av oss selv. Om det vi ikke alltid klarer å forstå, om tanker eller følelser vi kanskje ikke klarer å sette fingeren på. Om å våkne etter en drøm og undre seg over hva som er virkelig. Eller å stille seg spørsmålet: Ser jeg det samme som andre ser? For Hvordan forholder vi oss egentlig til andre mennesker? Og hvordan tar vi stilling til det som kanskje ligger utenfor vår egen forståelseshorisont?

«Dimensjoner» er et stort tema som åpner opp for mye tolkning. Derfor håper jeg at du vil la deg inspirere til å sende inn bidrag til oss i høst.

/🌿

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s