Som noen kanskje allerede har fått med seg er temaet for våren «Nytelse». Vi tar imot faglige og skjønnlitterære tekster på alle skandinaviske språk, samt engelsk, på opp til 5000 ord. Vi tar også imot bilder og illustrasjoner! Særlig ønsker vi oss flere faglige tekster som essays eller artikler knyttet til forskning eller fundering rundt språk og litteratur.

Under følger noen (forhåpentligvis) inspirerende ord fra kommende redaktør for å få igang den kunstneriske prosessen:

«Er man skapt til nytelse, så skal man nyte», forteller Peer Gynt oss.
Vi alle har et forhold til nytelse. Det være seg den første slurken kaffe om morgenen, den lenge etterlengtede sjokoladebiten på lørdagen (eller generelt når lysten inntreffer), eller andre, kanskje mer velkjente former for fenomenet som er litt for eksplisitte til at jeg velger å omtale dem her. Vi snakker om denne «følelsen av intens velvære» som mennesket så grådig higer etter.

En som virkelig var opptatt av nytelsen, var den greske filosofen Epikur. Han anses som grunnleggeren for retningen epikurisme, en filosofisk retning som tar utgangspunkt i at selve lykken består av nytelse. Han anså nytelsen rett og slett som menneskets høyeste gode, men tenkte da ikke nødvendigvis på den nytelsen som kan forstås som et flyktig kjødelig begjær, som veldig mange kanskje knytter det til. Epikurisk nytelse kan bedre forstås som en form for ro: et fravær av bekymring, smerte og frykt, og en følelse av tilfredsstillelse og glede. Med andre ord er nytelse et veldig versatilt begrep.

Drikk med måte, spis med måte, men ikke nyt med måte. Jeg gleder meg i hvert fall veldig til kommende nummer. Personlig håper jeg på å få være med inn i og på den måten ta del i deres egne «guilty pleasures», men aller mest gleder jeg meg til å se hva dere legger i «nytelse». Så nyt tankeprosessen, skriveprosessen, tegneprosessen eller hvilken som helst prosess det er som tar dere inn i det kreative rommet dere trenger for å skape noe dere ønsker å dele med oss. Vit i hvert fall at vi i redaksjonen kommer til å nyte hvert sekund av å gå gjennom det dere har å komme med.

Bidrag til neste nummer kan sendes til redaksjonen@risstidsskrift.no. Alle bidrag vil få en tilbakemelding, uavhengig om bidraget havner på trykk eller ikke.
Fristen for innsending er 5. april.

God kreativ prosess!
/riss/

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s