Marie Aubert (f. 1979) er vår gjest i forrige måneds Forfatterfredag. Hun debuterte som forfatter med boken Kan jeg bli med deg hjem (2016). Aubert vant novellekonkurransen Litteratur på Blå med åpningsnovellen fra denne samlingen.

Hei! Hvem er du?

Jeg er forfatter, informasjonsrådgiver og skribent. Jeg har gitt ut novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem (2016) og jobber med pressearbeid i Kagge forlag.

Kan du fortelle om prosjektet du holder på med for tiden?

Jeg prøver å skrive roman for første gang i mitt liv. Herregud, så vanskelig det er! Og så gøy!

Hvilken sjanger liker du best å skrive, og hvorfor?

Så langt har jeg skrevet mest noveller. Jeg liker det disiplinerende som ligger i den korte formen – du må være effektiv i fortellingen, du må strippe ned språket og meningen og disponere det du skal si. Jeg prøver å ta med meg det også når jeg prøver et lengre format.

Beskriv den litterære stilen din.

Komprimert, Jeg prøver å si mest mulig på minst mulig plass, gå inn i hverdagslige situasjoner og dytte dem mot det tvetydige, ubehagelige og skamfulle. Og så har jeg alltid lyst til at det skal være lett å lese, men vanskelig å gi slipp på etterpå.

Hvordan er skriverutinene dine?

Jeg liker aller best å skrive om morgenen eller tidlig på dagen. Det er akkurat som om hodet er klarere da. Så trenger jeg kaffe, og aller viktigst: stenge av wifi-en så jeg ikke blir sittende og vase meg bort på facebook hver gang jeg står fast.

Hva motiverer og inspirerer deg?

Folk og forholdene mellom dem. Sosiale situasjoner som har mange lag og mye usagt, spennet mellom hvordan vi er og hvordan vi ønsker å framstå.

Har du et litterært forbilde? Jeg har mange forfattere jeg elsker, men ingen jeg tenker på som direkte forbilder. Jeg prøver vel heller å stjele lærdom fra alle jeg liker.

Anbefal noe bra lesestoff, vær så snill.

Trude Marstein er en forfatter jeg setter høyt. Hun ser store, eksistensielle spørsmål gjennom det helt vanlige, trivielle hverdagslivet, på en måte som aldri slutter å være interessant. I år er hun aktuell med Så mye hadde jeg, som er veldig god, men les også Hjem til meg eller Gjøre godt.

Har du ellers noe på hjertet?

Les flere bøker. Kjøp flere bøker. Se litt mindre Netflix. Legg bort telefonen mer. Vi må aldri slutte å lese. Vi blir dummere om vi slutter å lese. 

 

 

(Foto: Anna Aubert)

 

***
Nikoline Berge

Én fredag i måneden presenterer riss en spennende forfatter her på bloggen. Kanskje den beste fredagen i måneden, ifølge mange. For ikke å gå glipp av oppdateringene våre, kan du for eksempel følge oss på facebook og instagram (risstidsskrift)

(@Rissredaksjonen)

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s