Amalie Kasin Lerstang (f. 1988) er årets andre gjest i Forfatterfredag. Hun er utdannet ved Westerdals, og debuterte med romanen Europa i 2014, som hun fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Lerstang har tidligere vært redaktør i tidsskriftet Fanfare, som ble kåret til både årets nordiske tidsskrift og årets norske tidsskrift i 2016. Denne våren kommer er hun aktuell med diktsamlingen Vårs på Cappelen Damm.

 

Hei! Hvem er du?
Hei! Jeg er Amalie, jeg er tjueni år og bor for tida i Oslo.

Kan du fortelle om prosjektet du holder på med for tiden?
 Jeg kommer med min andre utgivelse i april, diktsamlingen Vårs, som jeg leser siste korrektur på akkurat nå (intervjuet skjedde i mars, red anm). Når dette publiseres er boka sendt i trykken, og da kan jeg ikke gjøre noe mer fra eller til. Det er en diktsamling om en industriby, et portrett av byen, menneskene som bor der, om arbeiderbevegelse og nye tider. Jeg forsøker gjennom byen å si noe om hva vi har fått til og hva som har blitt borte. Jeg har også begynt å tenke og skrive på noe nytt, men jeg bruker litt tid på å finne fram til hva jeg egentlig vil skrive om, så jeg tør ikke å si noe mer om hvilken vei det tar.

Hvilken sjanger liker du best å skrive, og hvorfor?
For meg tvinger det seg fram en form, så det er mer et spørsmål om nødvendighet. Debutboka mi kunne ikke vært en diktsamling, diktsamlingen kunne ikke vært en roman. Eller lurer jeg meg selv nå?

Beskriv den litterære stilen din.
Jeg håper den stadig er i utvikling og ikke har satt seg fast.

Hvordan er skriverutinene dine?
Jeg er ikke et nattdyr hva gjelder arbeid, så jeg skriver best om dagen, aller best på morgenen. Men jeg er trøtt til alle døgnets tider og skriver konsentrert i rykk og napp. For samvittighetens og skallens skyld prøver jeg å ha en tilnærmet «normal» arbeidsdag på kontorplassen min eller hjemme, et sted mellom 8 og 18, som forskyves av årstidene og lyset og andre ting som skal gjøres. Da skriver jeg ikke hele dagen, med mindre jeg har en deadline. Ofte deler jeg opp dagen, skriver på egne tekster i første halvdel, gjør ymse andre arbeidsoppgaver etterpå. Jeg klarer ikke å skrive til musikk, dessverre, så jeg jobber i stillhet.

 Hva motiverer og inspirerer deg?
Jeg blir inspirert av å være ute i naturen, men har en tendens til å glemme det. Ellers blir jeg inspirert av bøker og aviser, av diskusjoner, av alt nytt som overrasker, av dyr og stille steder. Men man kan kanskje si at jeg blir mest inspirert og motivert avå jobbe, av å gå lenger og lenger inn i noe.

Har du et litterært forbilde?
Jeg har mange! De jeg stadig vender tilbake til, er blant andre Fjodor Dostojevskij, Virginia Woolf, Maggie Nelson, Anne Carson og Sonja Åkesson.

Anbefal noe bra lesestoff, vær så snill.
Utover de jeg nevnte over, har jeg nylig kastet meg på Rachel Cusk-bølgen (kan man kalle det en bølge?) og synes flere bør gjøre det.

Har du ellers noe på hjertet?
Husk å ikke drukne hundre meter fra land!

 

(Foto: Kristine Helliesen)

***
Nikoline Berge
Én fredag i måneden presenterer riss en spennende forfatter her på bloggen. Kanskje den beste fredagen i måneden, ifølge mange. For ikke å gå glipp av oppdateringene våre, kan du for eksempel følge oss på facebook og instagram (risstidsskrift)
(@Rissredaksjonen).

 

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s