Foto: Marthe Hårstad

Rita Paramalingam (f. 1993) er årets første gjest i Forfatterfredag. Hun debuterte så nylig som høsten 2017 med romanen La meg bli med deg, utgitt på Forlaget Oktober. Ikke bare er hun aktuell som nylig debutant, hun har også blitt nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Vi er imponerte, og gratulerer! Derfor passer det ypperlig å bli bedre kjent med Rita denne siste helga i februar, før vi i mars får vite hvem som stikker av med den gjeve prisen.

1. Hei! Hvem er du?
Så hyggelig at du spør! Jeg er J (24) Oslo.

2. Fortell om prosjektet du holder på med for tiden?
Den er langt fra ferdig, så jeg er egentlig ikke helt sikker. Akkurat nå holder jeg på med tre historier fra tre forskjellige deler av verden.

3. Hvilken sjanger liker du best å skrive, og hvorfor?
Det vet jeg ikke. Men jeg vet at: jeg kan ikke skrive 1) dikt 2) kåserier – klarer ikke være morsom i en tekst 3) kronikker – orker ikke tanken på å være del av en offentlighet.
Romanen er jo fin, for der kan man gjøre hva som helst.

4. Beskriv den litterære stilen din.
Jeg håper at jeg ikke har en stil ennå, for jeg har jo bare fullført et større litterært verk..
Jeg har i hvert fall et prinsipp om at jeg vil unngå å fortelle andre hva de skal føle og tenke, og tilpasser teksten etter dette.

5. Hvordan er skriverutinene dine?
Jeg studerer juss, som er et fag hvor vi aldri går tom for pensum, men jeg prøver å sette av i hvert fall to dager i måneden hvor jeg bruker hele kvelden på å skrive. Jeg har egentlig ingen rutine å skryte av, og har egentlig aldri klart å holde på en. Jeg får fort lei av meg selv og mine egne rutiner.
I tillegg til å ha i hvert fall to skrivekvelder, skriver jeg når jeg får tid, veksler mellom pensumlesing og skriving. Det siste fungerer ganske bra, for jeg kjeder meg veldig fort, og da er det alltid greit å ha noe annet å gjøre.
Jeg vet at jeg skriver aller best mellom 1900-2300, men det var lettere når jeg var singel. Nå er jeg forelska og har lyst til å være med kjæresten hele tida.

6. Hva motiverer og inspirerer deg?
Hva som motiverer meg… Å handle utifra motiver betyr jo at man må endre atferden sin etter et slags ønske… Og da er motivet mitt fremtida. Jeg må føle at jeg forholder meg til det faktum at det mest sannsynlig vil komme «en neste måned» og har lyst til å ha det greit da også. Prøver å ikke sette så store krav til meg selv, altså, men det gjør jeg jo, for jeg blir lett skuffa også.
Akkurat nå, i skrivinga mi, er jeg veldig inspirert av noen menneskers evne til å hjelpe, mens andre ikke gjør det. Empati, og hvordan den kan hentes frem og brukes, er et spørsmål jeg tenker mye på og jobber mye med. Når bryr vi oss og når bryr vi oss ikke?

7. Har du et litterært forbilde?
Tove Jansson. Hun har vært så dyktig med karakterer og personligheter, og jeg blir alltid så imponert av å se hvordan hun skriver frem sine verdener.
Rainer Werner Fassbinder er et forbilde, selv om han lagde film. Han skaper en virkelighet som går så sakte at alle mellommenneskelige relasjoner blir tydelige, noen ganger ekle, men det handler alltid om autonomi og mangelen på den, – når gir vi fra oss makt og når blir den tatt fra oss?
Ellers: Toni Morrison, Athena Farrokzhad og Mona Høvring.

8. Anbefal noe bra lesestoff, vær så snill.
«Jeg har ventet på deg» av Mirjam Kristensen. En bra page-turner om tre generasjoner, hvordan noen takler kriser mens andre må takle den i retrospekt.
Og så har jeg så vidt begynt å lese anarkisten Voltairine de Cleyre’s litterære verk, det virker lovende.

9. Har du ellers noe på hjertet?
Jeg trenger en deltidsjobb. Send meg tips!

***
Tomine Barstad Solvang
Én fredag i måneden presenterer riss en spennende forfatter her på bloggen. Kanskje den beste fredagen i måneden, ifølge mange. For ikke å gå glipp av oppdateringene våre, kan du for eksempel følge oss på facebook, instagram (risstidsskrift) og twitter (@Rissredaksjonen).

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s