Før sommeren satte vi i redaksjonen oss ned for å velge temaet for høstens nummer. De skjønnlitterære tekstene vi får tilsendt inneholder ofte mye død og fordervelse. Kanskje er dette en del av en større tendens innen litteraturen til å sette likhetstegn mellom trist litteratur og god litteratur. Vårt valg av tema var derfor til dels et forsøk på å utfordre dette. Temaet ble Ekstase, en sinnstilstand som kan kjennetegnes ved intens lykke, å ha oppnådd en ny innsikt i tilværelsen eller en følelse av total lidenskap overfor en person eller idé på bekostning av alt annet.

Men de som av den grunn tror at dette nummeret har erstattet den tidligere nevnte døden og fordervelsen med fryd og gammen vil raskt innse at dette ikke er tilfellet. Det er ikke for ingenting at aforismemaskinen Mason Cooley skrev at “melankoli er like forførende som ekstase”. Tekstene er likevel gode, så jeg har ingen tvil om at alle vi finne noe av personlig verdi mellom disse permene.

I denne utgaven av riss har vi bidrag fra både fjern og nær. Den trondheimsbaserte poeten Erlend Skjetne bidrar igjen med sine fantastiske dikt, kanskje undertegnedes favoritt i høstens nummer. Vi opprettholder også vår tradisjon med å trykke tekster fra andre land i Norden. TV-serien Skam har gjort mye for norsk i Danmark og vi håper nå på vår egen lille måte å kunne gjøre det samme for dansken i Norge. Her kan du lese “Hans Tavs-scener” og “1000 Volts Lynild” av de danske skribentene Jeppe Mørch og Kasper Holm. Islandske Stefán Sigurðsson har bidratt med sitt dikt “Líf í ljósi”. Diktet er forbausende leselig selv for de av oss som ikke behersker islandsk. En norsk oversettelse trykkes likevel side om side for de som måtte ønske det.

På den faglitterære siden har professor emeritus og tidsskriftets skytsengel  Gunnar Foss har skrevet om Norges første kvinnelige forfatter, Dorothe Engelbretsdatter. Linda Eide, kjent for de fleste gjennom NRK-programmet Norske attraksjoner, deler sitt syn på vårt stadige mer byråkratiserte, sjelløse og tåkete språk.

Siri Aurland Bredesen skriver om rusens plass i litteraturen fra Stendal og Nietzsche til Nate Dogg og Tobias Nordbø, hvis debutroman Hasj og høykultur ble utgitt tidligere i år. Kirsti Lunde forteller om Ivar Aasen, den mest forhatte mannen på Østlandet blant folk i alderen 13-18 år. Hun poengterer den ofte ignorerte, men folkelige motivasjonen bak Aasens prosjekt. I Sterk vare, små doser prøver Morten Auklend å finne et svar på spørsmålet: hvordan ser rusens språk ut innen novellesjangeren?

I en av våre faste spalter, Lyrikkstaffeten, skriver Kirsten Kalleberg, forlagsredaktør i Cappelen Damm Undervisning, om diktet “Snuble mellom to stjerner” av den peruanske poeten César Vallejo. I Studenten anbefaler, anbefaler passende nok studenten Guro Solheim Et underlig redskap av Ingvild Burkey. Boken består av 48 fortellinger med et bredt tematisk spekter.

Vi kan også skilte med omtaler av Lotte Elstads roman Jeg nekter å tenke samt twitterfenomenet Runa Fjellangers debutroman På motorveiene. Vår egen Nikoline Berge hevder å ha funnet en av årets beste romaner i den norske oversettelsen av Elif Batumans Idioten.

Selv om riss er et tidsskrift dedikert til språk og litteratur kan jeg ikke avslutte uten å rette en stor takk til alle som har bidratt med illustrasjoner til høstens nummer. Spesielt imponert er jeg over den store variasjonen: fra klassiske sketsjer og akvareller til tusjtegninger og fotokollasjer, og fra monokromatisk til fargesprakende.Tusen takk til dere, alle de andre bidragsyterne og til redaksjonen for det arbeidet dere har lagt ned denne høsten. Og til dere andre: god lesing.

 

 

***

Tekst av Morten Aashammer Gjennestad

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s