Martin Knabe er denne månedens gjest på Forfatterfredag. Han debuterte i 2013 med diktsamlingen Fra vinter til vinter som er en samlingøyeblikksbilder. Han har også tidligere vært bidragsyter for riss, og flere av hans dikt er å finne både i 02/16 «Blod» og i 01/17 «Limbo».

1. Hei! Hvem er du?
– Martin Knabe (f. 1987), dansk forfatter og medstifter af- og redaktør på det nystartede tidsskrift Å.

2. Fortell om prosjektet/prosjektene du holder på med for tiden.
– I juli 2017 udkommer Why I Love You på det amerikanske forlag Prolific Press Inc. Det er en såkaldt Chapbook, eller en kort digtsamling med haikudigte og relaterede digtformer. Jeg startede min forfatter-karriere med at skrive haiku og har holdt fast i den genre i mine engelsksprogede bogprojekter. På dansk arbejder jeg for tiden på et langdigt inspireret af digtet Howl af Allen Ginsberg. Det er en spændende ny proces, da jeg ikke tidligere har prøvet at skrive så lange tekster.

3. Hvilken sjanger liker du best å skrive, og hvorfor?
– Jeg skriver stort set kun poesi. Jeg er vild med at udtrykke mig poetisk og at bruge billedsprog og metaforer. Jeg har tidligere prøvet at give mig i kast med kortprosa, men jeg synes at det er vanskeligt at komme i gang med og få skrevet noget der er godt, når man ikke er vant til at skrive prosa. At strukturere en længere historie kan godt være rigtig svært når man ikke har prøvet det før. Men jeg har da ideer og skitser til prosaprojekter, så måske kommer det en dag.

4. Beskriv den litterære stilen din.
– Jeg har egentlig bevæget mig temmelig bredt indenfor digt-genren, synes jeg. Jeg har både skrevet helt korte og helt umiddelbare øjebliksbilleder, eksempelvis når jeg har skrevet haiku, men jeg har også skrevet meget fabulerende og billedmættet. De seneste år er jeg begyndt at prøve at pejle mig ind på min egen stil som jeg gerne vil have til at ligge et eller andet sted på et fint mellemstadie mellem det umiddelbare og det fabulerende og billedmættede, eller det direkte syrede.

5. Hvordan er skriverutinene dine?
– Jeg skriver når inspirationen rammer. Jeg kan ikke finde ud af at være påtaget dybsindig. Jeg ved godt at der er mange der siger at man må sætte sig ned for at skabe et produkt og hvis man ikke kan komme i gang så må man svinge pisken over sig selv og skrive sig selv varm. Men det kan jeg ikke finde ud af. Hvis jeg prøver at tvinge mig selv til at skrive uden at inspirationen er til stede så bliver det som regel noget overfladisk pjat jeg får skrevet.

6. Hva motiverer og inspirerer deg?
– Det der inspirerer mig er først og fremmest at læse. Jeg tror ikke at man kan blive god til at skrive hvis man ikke læser meget. Men det kan også eksempelvis være noget som at se en video på Youtube. Det kan være en video af en person der læser et digt op, eller det kan være en dokumentar om en berømt forfatter. For nylig har jeg set en dokumentar om Truman Capote.

7. Har du et litterært forbilde?
– Jeg er meget begejstret for Pia Tafdrup. Jeg kan altid vende tilbage til hendes digte og læse dem igen og igen. Mange af mine egne digte er også inspireret af hendes måde at skrive på.

8. Anbefal noe bra lesestoff, vær så snill.
– Jeg kan anbefale digtsamlingerne Hvid Feber og Krystalskoven af Pia Tafdrup. Dem har jeg selv for nylig genlæst. De er helt fantastiske begge to.

9. Har du ellers noe på hjertet?
-Jamen jeg vil da gerne ydmygt opfordre folk til at kigge ind på min hjemmeside martinknabe.wordpress.com og holde øje med hvornår min seneste digtsamling Why I Love You udkommer. Når den udkommer kan den bestilles direkte fra mig ved at benytte kontaktformularen på hjemmesiden. Jeg kan også følges på Facebook på siden Martin Knabe forfatter og på Twitter @martinlknabe.

 

***

Annika Jensen

Én fredag i måneden presenterer riss en spennende forfatter her på bloggen. Kanskje den beste fredagen i måneden, ifølge mange. For ikke å gå glipp av oppdateringene våre, kan du for eksempel følge oss på facebook, instagram (risstidsskrift) og twitter (@Rissredaksjonen).

 

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s