Å lese og bare forsvinne for et øyeblikk. Man er der fysisk med teksten mellom hendene, men mentalt kan man være hvor som helst og hvem som helst. Du er i en mellomtilstand, og i denne tilstanden, som kan se ut som stillstand utenfra, skjer det veldig mye. Man blir møtt med nye perspektiver og følelser vekkes. Du glemmer rett og slett at du leser. Denne følelsen har jeg tatt meg selv i å oppleve underveis i arbeidet med tekstene vi har fått inn til vårens nummer av riss, og dette er en følelse vi i redaksjonen håper å kunne dele med deg som leser.

«Limbo» stammer i utgangspunktet fra en teologisk læreoppfatning innenfor katolsk kristendom. Noen av våre bidragsytere har valgt å bringe inn et religiøst aspekt i diktningen sin. Nummeret åpner med diktet «I fjæra» av Erlend Skjetne, som handler om gudenes skapelse av mennesket, før de dro i én retning og sendte oss i en annen. Tidsskriftet avsluttes i samme gate, denne gang i framtiden, lenge etter skapelsen: Gud taler til et menneske, eller snarere mennesket, i diktet «The First Warning» av Julianne Dreyer og bedømmer retningen som er tatt.

Til tross for dette konkrete utgangspunktet kan limbo som tema tolkes i mange retninger, noe man kan se i alle de ulike tekstene vi har fått inn. Alle har nok en gang kjent på «limbo-følelsen». En følelse av at ting stagnerer i livet, at man er i en uønsket situasjon som synes vanskelig å komme ut av, eller rett og slett det å stå fast i en bilkø. Vi har fått inn skjønnlitterære tekster om blant annet drømmer, skam og det å sveve mellom liv og død. Sjangermessig har vi fått inn mye forskjellig, blant annet artikler, dikt, kortprosa og dagboknotater, og vi har tekster på norsk, engelsk og dansk. Vi har viet plass til tekster om stillstand og mellomtilstand, men ikke la deg lure av tittelen «Limbo». Det er mye som kan skje mellom «to verdener». Spesielt mellom «verdenene» språk og litteratur, som jo er riss.

Dualiteten i limbo-begrepet er noe som har blitt undersøkt i de språktekstene vi har fått inn dette nummeret. Stipendiat ved NTNU, Brita Ramsevik Riksem, har skrevet om språkblanding i amerikanorsk, og undersøker om det er et «system i rotet eller rot i systemet».  I teksten «Å sitje fast i mellomspråket: perspektiv frå ein vaksen andrespråksinnlærar» gir studenten Charlotte Sant et innblikk i hvorfor det kan være vanskelig å lære et andrespråk. Dr. Beck Sinar ved universitetet i York undersøker dialektene i Birmingham, en by som ligger mellom «to verdener», mellom nord og sør. Videre har vi bidragsytere med fordypning innen andre disipliner, blant annet Emil Øversveen, stipendiat ved instituttet for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, som beskriver hvordan den virkelige og fiksjonaliserte verden nærmest smelter sammen når journalistikken «fiksjonaliserer» virkelige hendelser. Forfatter Dag Andersen har fokus på samfunnet når han skriver om de to utviklingstrinnene mennesket nå står mellom, det 4. og det 5. trinnet i menneskets kulturhistoriske utvikling, hvor vi har mulighet til å trå ut av det materialistiske samfunnet og inn i et annet.

I mellomtilstander og mellom verdener finner man altså ikke bare stillstand, og det tilsynelatende statiske kan by på overraskelser. Slik er det for eksempel med våre faste spalter – de er gjengangere i hvert nummer, men byr alltid på nytt innhold. I spalten «Lyrikkstafetten» trekker førsteamanuensis Lars August Fodstad fram to dikt av Olav H. Hauge (med begge tittelen «Elden») for å vise vendingen i hans forfatterskap. I «Studenten anbefaler» er det boka Doktor Faustus som denne gang blir anbefalt. Skulle man fortsatt kjenne på leselysten og vil ha flere tips til litteratur det er verdt å sjekke ut, så har vi bokomtaler som kan inspirere til videre lesning. Men hvorfor gå videre så fort? Hvorfor rushe videre når man kan holde i det ferske nummeret av riss og lese skjønnlitteratur og artikler om språk og litteratur? Bare forsvinne for et øyeblikk, inn i en mellomtilstand av det positive slaget og bare bli der en stund.

***

Tekst av Tiril Lyslo Haugskott

I morgen, 19. mai, er det slippfest for /riss/ på Sellanraa, Litteraturhuset i Trondheim. Det blir mingling, innlegg og opplesninger fra noen av våre bidragsytere, og sjanse til å kjøpe vårens nummer. Les mer om arrangementet her!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s