Nora Aschim er denne månedens gjest på Forfatterfredag. Hun debuterer i februar med diktsamlingen «Unngå øyekontakt»på Flamme forlag.

 

 1. Hei! Hvem er du?
  Hei, hei! ”Jeg er den jeg er / en ufattelig tilfeldighet” som Wislawa Szymborska skriver. Jeg er medmenneske, oppdagelsesreisende, under konstruksjon.

 

 1. Fortell om prosjektet/prosjektene du holder på med for tiden.
  Jeg jobber med en diktsamling som heter ”Unngå øyekontakt” (for de som ikke umiddelbart tar referansen, kommer det fra Radiohead-sangen ”Burn The Witch”: Abandon all reason / avoid all eye contact). Det handler om ei jente med diverse psykiske utfordringer, som planlegger å ta livet sitt.

 

 1. Hvilken sjanger liker du best å skrive, og hvorfor?
  Det er ikke et poeng for meg å skrive en bestemt sjanger, men heller utforske litterære muligheter. Jeg liker å skrive dikt, noveller, romaner osv. Men det sier egentlig ingenting. Et dikt kan være så mangt. Jeg vil ikke henge meg opp sjangertrekk når jeg skriver, for det ofte hindrer kreativiteten.

 

 1. Beskriv den litterære stilen din.
  Jeg liker å lese litteratur med et enkelt språk, men som har flere lag. Litteratur som gir meg mulighet til å reflektere og tolke. Jeg vil ikke ha alle svar med en gang. Jeg vil ikke vite nøyaktig hvordan mannen ser ut, hvor mange stoler som står rundt bordet, hvor mye vann det er i glasset. Når jeg skriver tenker jeg på hva jeg liker å lese: tekster som har en slags enkelhet, men dybde.

 

 1. Hvordan er skriverutinene dine?
  Jeg har en veldig hektisk hverdag, så handler om å finne smutthull der jeg kan skrive. Hvis jeg har et ledig kvarter før jeg skal ta bussen, spiser lunsj alene eller lignende, pleier jeg som regel å skrive. Det blir ganske mange slike smutthull, altså. Og av og til har jeg jo hele skrivedager. På de dagene liker jeg å sette meg i en krok med en kopp kaffe.

 

 1. Hva motiverer og inspirerer deg?
  Selve gleden ved å skrive motiverer meg. Jeg kan bli inspirert av hva som helst. En samtale, et ord, søppel på gata…

 

 1. Har du et litterært forbilde?
  Johan Borgen, Gro Dahle, Jon Fosse for å nevne noen. Jeg blir også stadig fascinert over hvor ofte jeg leser en bok som er oversatt av Kjell Helgheim.

 

 1. Anbefal noe bra lesestoff.
  Alle bøkene til Kjersti Wøien Håland! Særlig debuten hennes ”Kjersti er ein fiktiv person, helsing Kjersti”. Det er en nydelig diktsamling. Jeg gikk rundt med boka i jakkelomma i et helt år. ”Kjolen” av Vilde Heggem er også veldig fin. ”Syngja” av Lars Amund Vaage er en personlig favoritt. Synes også skuespillene til Arne Lygre er veldig fine. ”Dager under” er et spennende drama, men nokså grotesk.

 

 1. Har du ellers noe på hjertet?
  Jeg synes at barnelitteratur burde få høyere status i den litterære verden. Jeg er overbevist om at det vi leser/blir lest for som barn er med på å forme oss som mennesker og legge et grunnlag for vårt forhold til litteratur.

 

Reklame

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s