Pangea var superkontinentet som samlet seg for flere hundre millioner år siden. Kontinentet var omgitt av urhavet Panthalassa, og utgjorde det meste av klodens jordskorpe. Men Pangea kunne ikke bestå, og for 175 millioner år siden begynte det enorme jordstykket sakte men sikkert å brytes opp i det som i dag er verdens kontinenter.

Pangea og dets oppbrudd drar tankene mot utvikling og endring, samling og splittelse. Slik kan Pangea tolkes vidt, og for redaksjonen har en verden i enorm endring, hvor splittelse og krig i stor grad regjerer, vært avgjørende for vårt valg av tittel. Samtidig konnoterer navnet noe skjørt og vakkert, for det opprinnelige superkontinentet kan like mye være et bilde på en verden som står samlet og søker fellesskap i krisetid. I riss 01/14 «Sceneskifte» stod diktet «Pangea» av tidligere redaksjonsmedlem Are Malvik på trykk. Diktet var med på å inspirere redaksjonen til å velge den geografiske termen som tittel.

Til tross for stort tolkningsrom i tittelen, kan man finne noen røde tråder i semesterets nummer av riss. I «Pangea» vil du kunne lese mye lyrikk, og svært mange av forfatterne er tilknyttet Trondheim og NTNU. Dette er også vårt mål, da vi ønsker å bidra til å skape og opprettholde en litterær scene i Trondheim, blant annet ved å trykke tekster av upubliserte skribenter. Denne synligheten i litteraturmiljøet har vi også jobbet med utenfor nummeret. Nettsiden vår har for eksempel blitt en arena for små intervjuer med lovende litterater og omtaler av litterære arrangementer i Trondheim.

Markus Lantto, Knut Tjørstad og Vegard Dahle er blant de trondheimsbaserte skribentene som har tolket Pangea i ulik skjønnlitterær form. Vi er også stolte over at flere tidligere og nåværende redaksjonsmedlemmer har bidratt med tekster til dette nummeret. Blant annet har tidligere redaktør Emilie Bjørseth bidratt med et dramastykke, mens Erlend Skjetne har skrevet flere lyriske bidrag. Av bidragsyterne våre er dessuten flere ansatte ved Institutt for språk og litteratur på NTNU. Trude Kolderup har skrevet et essay om Gérard Genettes kodisill, og Gerd Karin Omdal utforsker den framvoksende bølgen av migrasjonserfaringer i poesiform, som er toneangivende i sin multikulturalisme. Flere av våre skjønnlitterære bidragsytere har også valgt å tolke Pangea mot det multikulturelle.

Men med «Pangea» har vi også strukket oss utenfor Trondheim og NTNU. I tillegg til tekster på bokmål og nynorsk, kan vi også denne gang skilte med tekster på både svensk, dansk og engelsk. Blant annet har Dr. Beck Sinar ved universitet i York vist hvordan ulikheter og likheter mellom karakterene i Harry Potter-bøkene framtrer gjennom språket de bruker. Ola Wikander spør seg hvorvidt verden allerede i antikken var flerkulturell.

I tillegg til ferske, upubliserte skribenter har vi også hatt gleden av å trykke tekster av mer etablerte forfattere i «Pangea». Vi har vært så heldige å få publisere de første sidene i Kenneth Moes kortroman Rastløs, som han tidligere i år vant Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Moe har også latt seg intervjue i den faste spalten «Forfatterfredag» på våre nettsider. Også Thorvald Steen har bidratt i «Pangea», og skriver i «Aleksander, Phyllis og meg» om sin fascinasjon for Aleksander den store. På våre nettsider kan du også lese et intervju som vi har gjort med Steen*.

I «Pangea» har vi videreført våre faste spalter. Vi er svært stolte av å ha fått med oss en tyskstudent på laget denne gang: I Studenten anbefaler kan Sunniva Tvete anbefale oss romanen Zonenkinder, som skildrer kultursjokket mange østtyske ungdommer opplevde da de skulle tilpasse seg vesttysk kultur etter murens fall. Lyrikkstafetten er skrevet av en gammel kjenning av riss: Avtroppende professor Gunnar Foss har nok engang mottatt stafettpinnen, omtrent tjue år etter at han skrev spalten for første gang.

«Pangea» inneholder blant annet dramatikk, lyrikk og prosa i tillegg til essays og fagartikler. Her finnes det noe for enhver språk- og litteraturinteressert. Vi håper du finner bidrag som både underholder og gir ny innsikt, og at vi med «Pangea» presenterer et nummer som er aktuelt for de bevegelsene vi ser i samfunnet i dag. Med en vid og variert tolkning av tittelen, håper vi at Pangea kan være den røde tråden gjennom din lesning av nummeret.

*Intervjuet kommer snart på bloggen.

 

***

Tekst av Emma Johnsen Rødli

I morgon, 10. mai, er det sleppfest for /riss/ på ME. Det blir mingling, opplesarar, og sjanse til å kjøpe vårens nummer. Les meir om arrangementet her!

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s