Vi er glade for å presentere historias fyrste Forfattarfredag på riss-bloggen! For ein deilig dag.
Dagens forfattar heiter Runa Fjellanger, er 23 år og studerer ved forfattarstudiet i Tromsø. Tidlegare har ho publisert tekst i Vekster (Forfatterstudiet i Tromsø antologi 2015) og Splittet kjerne 55. Ho har også fått publisert utdrag frå ein roman på Deichmans litteraturblogg, kor ho blir omtalt som «lovende forfatterstudent».
Kva er det som får ein til å føretrekke prosa i staden for lyrikk? Kvifor skriv ein eigentleg? Kan ein forklare skjønnlitteratur? Kor kan ein finne motivasjon og inspirasjon?
Vi gir ordet til Runa Fjellanger:
Fotograf: Ole Mjelstad.
1. Hei! Kven er du?
Hei! Jeg er midt i en identitetskrise etter å ha forsøkt å svare på dette spørsmålet.
2. Fortell om prosjektet/prosjekta du held på med for tida.
En familie kjører gjennom Europa i en Toyota Carina på 90-tallet, to unge kvinner gjør det samme 20 år seinere. Men altså, det sier jo egentlig ingenting om prosjektet og det er omtrent umulig å fortelle hva skjønnlitteratur «handler om». Det er jo derfor en del av oss prøver å skrive bøker, fordi det er teksten som sier noe som ikke kan sies på noen annen måte.
3. Kva sjanger likar du best å skrive, og kvifor?
Jeg trodde jeg skulle skrive poesi helt til vi fikk i oppgave å skrive prosa på forfatterstudiet i Tromsø. Plutselig var det roman jeg skulle skrive, kanskje fordi det er noe med romanens potensiale for distanse som tiltrekker meg. Jeg skreiv poesi der diktet var så utrolig tett på dikt-jeget, jeg synes det er spennende å se hva som skjer for eksempel når fortelleren i en roman ikke får vite hva karakterene tenker.
4. Beskriv den litterære stilen din.
Fransk nyroman møter manglende respekt for tegnsetting møter ADHD.
5. Korleis er skriverutinene dine?
Jeg setter en frist eller får en fra skolen, så stresser, rydder og redigerer jeg til det er skikkelig dårlig med tid. Da skriver jeg.
6. Kva motiverer og inspirerer deg?
Tilbakemelding og tanken på å ikke få skrive.
7. Har du eit litterært førebilete?
Tenk å være så fantastisk god som Sara Stridsberg, a. Eller Pedro Carmona Alvarez.
8. Anbefal noko bra lesestoff, ver så snill.
For å ikke kjøre gjennom en liste klassikere/kritikerfavoritter/tips alle allerede har hørt, her er en kjapp liste med min favorittkategori «unge, kule, flinke forfattere du burde lese alt av»: Gine Cornelia Pedersen, Eline Lund Fjæren, Mari Tveita Stagrim, Kristina Leganger Iversen, Victoria Kielland, Tina Åmodt, Ylva Ambrosia Wærenskjold.
9. Har du elles noko på hjartet?
Les mer, skriv mer.
Krista Lien Indrehus
***
Éin fredag i månaden presenterer riss ein spennande forfattar her på bloggen. Kanskje den beste fredagen i månaden, ifølge mange. For ikkje å gå glipp av oppdateringane våre, kan du for eksempel følge oss på facebook, instagram (risstidsskrift) og twitter (@Rissredaksjonen).