Inn i di tid

Fredag 22 Januar var jeg og ei venninne på ‘Inn i di tid’ på Dokkhuset, i regi av Trondheim Litteraturhus. Å lytte til andre forfatteres tanker og ideer er absolutt å anbefale. Om du ikke ønsker å skrive selv, så vil du kunne lære noe om tiden vi lever i, eller bare det å være menneske. Så neste gang du hører ordet ”litteraturkveld” så håper jeg at du tenker at det kan være noe gøy å gå på!

Dokkhuset er et fint og stemningsfullt sted. Vi var over 70 stykker som satt og ventet på at forfatterne Vigdis Hjorth, Ruth Lillegraven og Brit Bildøen skulle komme på scenen. Det er ikke alltid man vet hva man går til når man går på Litteraturkveld. Hva kan man forvente? En samtale, et intervju, bokomtaler? Denne gangen ble det nok litt av alt.

Vigdis, Ruth og Brit er tre sterke kvinner, som alle har satt sine spor på samtidslitteraturen vår. De snakket om det å skrive i si tid, hva det vil si å skrive om samtiden, hvilke ting de er opptatte av å formidle, om tilfeldigheter og om hvordan bøkene de snakket om ble til. Det var inspirerende og interessant å høre på, og ikke minst gøy å oppleve forskjellige karakterer fra deres bøker bli levende gjennom høytlesning fra forfatterne selv.

Vigdis Hjort leste fra boka si Et norsk hus som handler om Alma som er syerske og som blant annet leier ut rom til en polsk familie. Tittelen Et norsk hus, gjør Alma til nordmannen i møte med utlendingen, altså leieboerne hennes. Å høre forfatteren snakke for Alma var morsomt, fordi man kunne høre hvor mange rare og litt absurde tanker denne damen hadde. Forfatterens refleksjoner over hvem denne personen var og hvordan hun tenkte er absolutt herlige. Det jeg husker best er når hun forteller om når Alma innser at leiligheten hun har bekymret seg sånn over, og har mast sånn om til leieboerne sine har vært et barndomshjem for den lille polske jenta som bodde der, og at hun, Alma alltid kom til å være et sinna monster eller en ondsinnet kjæring (mine ord) i den lille jentas minne.

Det som gjorde sterkest inntrykk var da Brit Bildøen leste fra “Sju dagar i august”, en historie om et par som har mistet datteren sin Sofie på Utøya. Historien er lagt åtte år fram i tid etter ulykken. Selv om karakterene er fiksjon, så er de følelsene de vekker veldig ekte. Selv om morens sorg skildres gjennom stefaren til jenta, så føles det veldig sterkt, og det var kanskje et bra valg også for leserens skyld at vi slipper å være inne i hodet på mammaen til Sofie. Det er fortsatt vanskelig å ikke gråte når man hører om slike hendelser, så det var godt denne skildringen ikke var det som avsluttet kvelden.

Ruth Lillegraven leste høyt fra to diktsamlinger: Urd og Manilahallen. Kvinneskjebner skildret i fortid, litt nærmere vår tid, og nåtid. Urd er historien om Seselja og Cecilie, to kvinner født i hver sin tid og som bindes sammen når Cecilie arver huset etter Seselja. Her skildres tanker om det å være kvinne i sin egen tid versus tiden Seselja levde i, tvillingfødsel, familie, kortsagt livet og døden med alt i mellom.

Manilahallen er livshistorien til Birgit som er født i 1946. Historien om Birgit er basert på et ekte liv, og er skrevet i samarbeid med inspirasjonskilden selv, noe som både gjør boka til en biografi i diktform og noe helt unikt. Her skildres det hvorfor Birgit blir lagt inn på Modum bad, oppholdet hennes der og hvordan hun så blir bedre.

Det er inspirerende og kult å se at Lillegraven ikke bare skildrer enkelthendelser, men hele liv i diktform. Hun forteller om folks følelser, bekymringer, oppganger og nedganger, alt i korte vers.

Det var morsomt å se hvor forskjellige våre samtidsforfattere er, og det burde absolutt gi håp til kommende forfatterspirer.

 

 

Skrevet av

Mai Elise Hammer

One thought on “‘Gå inn i di tid’ – Samtale mellom Vigdis Hjort, Ruth Lillegraven, Brit Bildøen og Siv Gørild Brandtzæg på Dokkhuset

  1. Reblogged this on Mai Elise and commented:
    Jeg har skrevet for riss om arrangementet «Gå inn i di tid» som var på Dokkhuset på fredag.
    I wrote a blog entry about a literary meeting at Dokkhuset (a place in Trondheim, Norway) Sorry, it’s in Norwegian:)

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google photo

Du kommenterer no med Google-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s