I forbindelse med slippet av riss 02/14 «Applaus», publiserer vi deler av lederen. Hvorfor vi ikke ønsker å dele hele, vil du finne ut på fredagens slipp, kl. 19.00 på Klubben, Samfundet. Inntil da kan du lese litt mer om nummeret, redaksjonens arbeid med det og om 20-årsjubileet, ført i pennen av redaktør Siri Aurland Bredesen.

vaffel

Siri fotografert under en av våre sedvanlige vaffelstands på Dragvoll i fjor. 

Leder

riss går panegyrisk til verks i siste utgivelse i jubileumsåret 2014. Dette året har riss feira 20 år med studentfrivillighet og publikasjoner, og avslutter feiringa med slipp av høstens nummer «Applaus». Applaus forekommer ofte på slutten av noe, etter endt teaterstykke eller endt foredrag, og temaet er slik en videreføring av forrige tema «Sceneskifte»: Vi gjør oss ferdig med jubileumsåret, og ser framover mot nye horisonter og nye utfordringer.

[…]

Applaus er ifølge Store norske leksikon «bifall ytret ved håndklapp, tilrop eller på annen måte[1]». Bifallet er til stede i høstens nummer, gjennom teksters tematikk, utvalgte skribenter og applausverdige fenomen som vi ønsker å vie plass. Vi ønsker å applaudere det som har vært, det som er og spekulere i hva som vil komme, samt se på det folkekjære, det forførende og det som aldri blei det heilt store.

Nummerets premiss settes i teksten til Frode Lerum Boasson ved spørsmålet: «Er litteraturen bra for deg?» – et spørsmål som ikke besvares, men som problematiseres på en vittig og viktig måte. Flere tekster i «Applaus» problematiserer litteratur på et overordna nivå: Hvilke faktorer kan bestemme kvalitet, hvordan leser vi litteratur i forskjellige disipliner og hvorfor kan klassiske, eldre tekster behøve nye språkdrakter fra tid til annen? Du kan også lese om hvordan litterære karakterer settes ut i live gjennom fenomenet cosplay.

Vi slår et slag for håndverket i denne utgava. Jan Ragnar Hagland har skrevet om prosessen med å oversette islendingesagaene. Resultatet er ei samling av samtlige sagaer og tætter, som blei utgitt i høst. Det er imponerende arbeid som har blitt godt mottatt. Vi har også fått fråtse i den dyktige illustratøren Anders Røkkums illustrasjoner, og vi hyller dedikasjon og hardt arbeid i en dobbeltsidig collage hvor vi ser ham i arbeid. Med denne visuelle framstillinga av arbeid ønsker vi også å vise at det ligger timesvis med innsats bak tidsskriftet – både fra våre bidragsytere og fra redaksjonens side. Dette tror vi er grunnen til at tidsskriftet 20 år etter oppstart fortsatt lever.

Trondheim og Dragvoll er hjemstedet til riss. Disse røttene belyser vi gjennom bidrag fra etablerte Trondheimsforfattere, blant annet Gunnar Wærness og Ingrid Storholmen. Dragvoll er også representert gjennom bidrag fra redaksjonen, tidligere og nåværende studenter og ansatte.

En av de tingene som var visjonen til riss da daværende redaksjon starta opp i 1994, var å tilby en publiseringsplattform som kunne bidra til diskusjon og framheve forskning. Siv Gøril Brandtzæg fra forskningsprosjektet Enlightenment News ved NTNU har i dette nummeret intervjua sin kollega Johanne Kristiansen om dette prosjektet og vi får et innblikk i aktuell forskning akkurat nå. I denne utgava av riss har vi også fått med to språktekster fundert i hvert sitt grammatiske domene, nemlig kognitiv og generativ grammatikk. Nordiskprogrammet på Dragvoll er kjent for å være glad i sin generative grammatikk, så dette er vi i redaksjonen særlig fornøyd med.

riss skulle også tilby et forum hvor studenter og ansatte på tidligere Institutt for nordisk og litteraturvitenskap (i dag Institutt for språk og litteratur) kunne prøve seg fram både skjønnlitterært og faglig. I dag bruker vi denne muligheten til å publisere nye, spennende stemmer og uetablerte skribenter på ISL, i Trondheim, over heile landet og i Norden øvrig. I sommerhalvåret arrangerte rissredaksjonen i samarbeid med Samlaget, en skrivekonkurranse for unge skribenter i samme aldersgruppe som tidsskriftet. Vinnerbidraget er trykt i høstens nummer, og finurlig nok kommer også vinneren fra Trøndelag.

riss vil ikke bare applaudere de 20 årene som ligger forut, men som nevnt også se framover. […] Tidsskriftet er i stadig endring, som en følge av utvikling av moderne teknologi og sjølsagt en stadig utskiftende studentmasse. riss har de seinere åra vendt blikket utover Trondheims grenser og henta inn bidrag fra heile landet og det store utland. Dette er noe vi ønsker å fortsette med, men vi er også samtidig opptatt av å beholde vår tilknytning til det gode faglige miljøet på Dragvoll og det gode litteraturmiljøet i Trondheim.

Applaus er en variert og god blanding av studentbidrag, skjønnlitterære tekster fra etablerte og ukjente forfattere, og faglige artikler og essays om språk og litteratur fra kyndige skribenter. Vi håper du vil finne bidrag som kan more deg og lære deg noe, vekke følelser eller få deg til å spontant trykke håndflatene sammen i bifallets ånd. Avslutningsvis ønsker vi å takke for følget i jubileumsåret, og håper at du blir med oss videre inn i 2015 og neste nummer «Megalodon».

[1] https://snl.no/applaus

Siri Aurland Bredesen, Trondheim 2014

 

 

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s