I forbindelse med slippfesten for «Sceneskifte» på søndag, ønsker vi i redaksjonen å dele vårens leder med dere. riss 01/14 blir det tykkeste nummeret vi har produsert hittil. Det er et fagtungt nummer med flere store navn, spennende artikler og god skjønnlitteratur. Les redaktør Maren Collier Ytterbøs tanker og refleksjoner om nummeret og prosessen under.

WP_20140329_004Innholdsfortegnelsen diskuteres, fra redigeringshelgen i mars.
Fra venstre: Brita, Maren og Ida

Leder

Teppet går opp. Skuespillerne er tilbake fra kostymebytte, mens scenearbeiderne har gjort klare de nye kulissene. Scenen forvandles til en stue, en skog, et slott. Mulighetene er uendelige. Sceneskiftet, slik vi kjenner det fra teaterets verden, vil nok være den umiddelbare assosiasjonen for mange. Gjennom arbeidet med vårens nummer har redaksjonen imidlertid oppdaget at et sceneskifte rommer mye mer. Denne utgivelsen er viet til store og små endringer i den litterære og språklige sfæren. Hvor mye av oversetterens stemme kan høres når en tekst forflyttes fra en kultur til en annen? Hva skal til for at et fremmedord offisielt innlemmes i vårt vokabular? Har litteraturvitenskapen forandret seg nevneverdig siden 20-tallet? Hva slags rolle har teksten i den muntlige hip-hop-sjangeren? Litteraturen og språket finner stadig nye scener å opptre på, og i dette nummeret presenterer vi noen av dem.

«Sceneskifte» markerer starten på riss sitt jubileumsår. Tjue år er en milepæl og et tidspunkt for å se tilbake på mange år med stolte tradisjoner, samtidig som det er viktig å vende blikket fremover. riss er selv i en endringsfase og har i de siste årene fått en stadig større og mer variert lesergruppe. Dette vises også blant bidragsyterne våre, som i vårens utgave kommer fra Danmark, Sverige, Portugal og Canada, i tillegg til forskjellige byer rundt om i Norge. I sentrum står likevel våre Trondheimsrøtter, som vi er svært stolte av. Også i dette nummeret kan du derfor lese flere bidrag fra ansatte på det som nå er Institutt for språk og litteratur på NTNU. Det virkelige jubileet vil bli feiret med brask og bram til høsten, men allerede nå har vi valgt å gi oss selv og leserne en liten førbursdagspresang; en splitter ny logo som tar opp i seg elementer brukt gjennom riss sin tjue år lange historie, samtidig som den formidler et enkelt og stilrent uttrykk som vi mener passer profilen vår godt.

I «Sceneskifte» ser vi på det som har vært, men også på det som skal komme. Så bli med oss bak sceneteppet og inn i jubileumsåret 2014!

God lesing!

Maren Collier Ytterbø, Trondheim 2014

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s