I forbindelse med 200 års-jubileet for Jane Austens Pride and Prejudice, har høstens nummer av riss to tekster på trykk som på forskjellige måter omhandler denne legendariske kjærlighetshistorien mellom Elizabeth Bennett og Mr Darcy.

Camilla Ulleland Hoel og Silje Nes Skrede tar for seg den nyeste adapsjonen av Pride and Prejudice, The Lizzie Bennett Diaries, som utspiller seg på youtube og sosiale medier. Er noen av Lizzies strabaser fortsatt relevante etter 200 års samfunnsutvikling? Hvilke grep og forandringer er blitt gjort for å understreke disse?

Siv Gøril Brandtzæg ser nærmere på karakteren Darcy med utgangspunkt i den nye boka i Helen Fieldings Bridget Jones’ Diary-serie. Brandtzæg trøster alle som fikk hjertet sitt knust med nyheten om at Fielding’s Darcy er død, og diskuterer hvordan dette speiler døden til den mannsrollen Austens Darcy representerer. Og som om det at han er død ikke var tragisk nok, får vi høre at dødsårsaken ligger i det moderne, likestilte samfunnet vårt:

Det er vi moderne kvinner som har tatt livet av ham, og vi har vær så god å klappe pent på graven og si: Takk for alt, deg trenger vi ikke lenger; vi skjønner at vi ikke kan få i pose og sekk; det er urettferdig for den moderne mannen. Det er fint om du åpner døren for oss innimellom, men ellers: Fred over ditt minne. 

Brandtzæg skisserer både strømningene innen universet av adapsjoner og fan-fiction og stiller analytiske spørsmål ofte med humoristiske eksempler og formuleringer (”Er det noe sex i Austen?”, for eksempel).

Siv Gøril Brandtzæg og Paul Goring holder et innlegg med tittel ”Canonicity & the Austen Industry” under heldagerssarrangementet: ”Kjærlighet i 200 år: En hyllest til Jane Austens Pride and Prejudice” (Arr: ISL), på Trondheim Folkebibliotek lørdag 9. november.

Artiklene kan leses i det nye nummeret av riss med tema kjønn som slippes 29. november.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s