«I Horrocks perspektiv har menn mange fordeler i det vestlige samfunn, men han er opptatt av at mannlighet (masculine gender) også fungerer som en maske, forkledning eller «falsk selv». I dette øyemed bruker han empirisk og litterært materiale for å belyse den moderne mannens krise, nemlig den at mange menn hjemsøkes av følelser av tomhet, impotens og raseri, og at de føler at de ikke blir sett, føler seg misbrukt av det moderne samfunn. Derfor påpeker Horrocks (1994: 1) at «det å være mann» kan kobles til følelsesmessig autisme, tomhet og fortvilelse.»

Sarah Paulson: «Melodrama, maskulinitet og maskerade: Om iscenesettelsen av lidelse og kjønn i Carl Frode Tillers Bipersonar» i riss 2/12: Maskerade

 

«For Augustin var det slik at kvinnen bare kunne bli noenlunde likestilt mannen, og slik oppnå frelse, som jomfru. Jomfrudommen ble slik et middel for å overvinne ens kvinnelighet og bli et «kjønnsløst vesen».»

 Kjersti Bruvoll: «Jomfruen som objekt og offer?» i riss 1/09: Makt og avmakt

 

«For eksempel har Hollywood, til vårt bifall, gang på gang understreket at en ung manns eneste ambisjon i livet er, og bør være, å debutere seksuelt, deretter er målet å gjøre det igjen og igjen og igjen (hvorfor skulle ellers American Pie fått fire oppfølgere?).»

 Martin Ingebrigtsen: «Om Katrine Kielos’ Voldtekt og romantikk» i riss 1/09: Makt og avmakt

 

«Han stryker över flera rader, byter ut ett ord och sedan ett till. River ur hela sidan. Sedan plockar han ut ett vykort över Nidarosdomen istället och skriver högst upp Trondheim torsdag 14 oktober, och sedan skriver han MIN KUK.»

 Markus Lantto (uten tittel) i riss 2/10: Utopi

 

Kjønn er til stede overalt, som biologi, språklig kategori, kulturelt fenomen og som konkret kroppsdel. Også i riss. Sitatene over er hentet fra tidligere utgaver av tidsskriftet, og viser at flere at temaene vi har hatt de siste årene har blitt koblet til kjønnstematikk. Nå synes vi det er på tide at vi vier et helt nummer til dette spennende og høyst aktuelle temaet!

Er dette et tema som engasjerer deg også? Skriv en tekst til oss, da vel. 

Frist for å sende inn: 15. oktober

Bidrag sendes til riss@stud.ntnu.no, og alle får tilbakemelding!

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s